Суровата македонска реалност: Плата без факултет 30 илјади денари, а со факултет 12 илјади денари

 Breaking News

Суровата македонска реалност: Плата без факултет 30 илјади денари, а со факултет 12 илјади денари

Суровата македонска реалност: Плата без факултет 30 илјади денари, а со факултет 12 илјади денари
March 08
11:50 2018

Низ градот често може да се сретнат огласи за кои се бараат пекари во бурекџилница, за плата преку 30.000 денари.

Овие огласи понекогаш ги збунуваат минувачите бидејќи просечниот работник најчесто е платен во рамките на државниот просек (околу 350 евра), што е сума речиси двојно помала од онаа што им се нуди на пекарите.

Од друга страна и наставниците, па и докторите земаат помала плата, па се поставува прашањето зошто е тоа така?

Но како што велат сопствениците на овие дуќани, денес речиси е невозможно да најдете пекар без работа и дека истата професија воопшто не е лесна.

Коментари

Коментари

Related Articles