„Потенцијално разорувачки“ астеорид поголем од Голден Гејт и се заканува на Земјата!

 Breaking News

„Потенцијално разорувачки“ астеорид поголем од Голден Гејт и се заканува на Земјата!

„Потенцијално разорувачки“ астеорид поголем од Голден Гејт и се заканува на Земјата!
March 06
22:49 2018

Метеор поголем од мостот „Голден Гејт“ се движи накај Земјата со голема брзина и може да биде фатален за нас.

Астрономите го следат метеорот „VR12“ уште од ноември минатата година, а НАСА вели дека тој може да помине во раните утрински часови.


Со големина од 470 метри во дијаметар, тој се движи во вселената со 22,680 км/ч. Поради тоа што ќе дојде во близина со Земјата и е доволно голем за да и наштети, научниците го прогласија како „потенцијално разорувачки“.

Како и да е, нема да се сруши на Земјата, туку ќе помине на три пати поголема далечина од Месечината. Ќе биде на близина од 1,4 милиони км од Земјата.

Пресметките на НАСА предвидуваат дека на метеорот ќе му требаат уште 177 години пред да помине повторно покрај Земјата.

Коментари

Коментари

Related Articles