Култура

 Breaking News

Празнуваме светец кој беше прогнет и во прогонство го заврши својот живот

    Празнуваме светец кој беше прогнет и во прогонство го заврши својот живот

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 28 мај. Денеска е Преподобен Никита Халкидонски. Овој светител засвети на земјата во времето на иконоборството. Од млади години се имаше повлечено

Read Full Article

Видео сторија на МТВ: Македонците се првите Христијани во Европа

    Видео сторија на МТВ: Македонците се првите Христијани во Европа

“Православни христијански светилишта распраскани низ величенствени природни предели е еден од најчестите синоними кога станува збор за Македонија. Изобилството на ранохристијански базилики, цркви и манастири на територијата на Македонија не

Read Full Article

Се ближи еден од најголемите празници – Вечерта пред празникот направете го следново

    Се ближи еден од најголемите празници – Вечерта пред празникот направете го следново

Петровден — православен празник што се одбележува секоја година на 12 јули. Празникот е посветен на Апостол Петар. Сe смета за еден од најголемите празници по Велигден. Еден од најзначајните

Read Full Article

ЗА МНОГУ ГОДИНИ ДА Е – ДЕНЕСКА Е СВ. ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЕЛЕНА

    ЗА МНОГУ ГОДИНИ ДА Е – ДЕНЕСКА Е СВ. ЦАР КОНСТАНТИН И ЦАРИЦА ЕЛЕНА

Во времето кога во Рим царуваше Диоклецијан управник на западните римски области беше христољубивиот Констанциј Флор, кој во бракот со света Елена го доби синот Константин. Последниов во историјата толку

Read Full Article

Пановски: Или да се тргнат или да се легализацираат „Воинот на коњ“ и Порта Македонија

  Пановски: Или да се тргнат или да се легализацираат „Воинот на коњ“ и Порта Македонија

Споменикот Воин на коњ и Порта Македонија се дивоградби и затоа треба или да бидат отстранети или да бидат легализирани.

Read Full Article

В недела е големиот празник „Свети Константин и Елена“ – Се оди во „Свети Наум“ под карпата и…

  В недела е големиот празник „Свети Константин и Елена“ – Се оди во „Свети Наум“ под карпата и…

Православните христијани оваа недела на 3 јуни го празнуваат Светиот цар Константин и неговата мајка Елена. Царот Константин Велики и

Read Full Article

Тимотеј: МПЦ-ОА не се откажува од името „македонска“?! – Владата и МПЦ бараат признавање на автокефалноста, а не промена на името на МПЦ

  Тимотеј: МПЦ-ОА не се откажува од името „македонска“?! – Владата и МПЦ бараат признавање на автокефалноста, а не промена на името на МПЦ

Портпаролот на Синодот на МПЦ-ОА, Владиката Тимотеј, вели дека се класични шпекулации пишувањата на дел од печатот, дека Македонската православна

Read Full Article

Вторникот по Духовден е тежок ден – Денеска ставете го ова во торба за да имате среќа цела година

  Вторникот по Духовден е тежок ден – Денеска ставете го ова во торба за да имате среќа цела година

Денеска е Вторник по Духовден, ден кога има многу обичаи и кој сам по себе е важен и тежок ден.

Read Full Article

Денеска е Слегување на Светиот Дух – Духовден

  Денеска е Слегување на Светиот Дух – Духовден

Денеска е Слегување на Св.Дух – Духовден (втор ден). Духовден е христијански празник посветен на слегувањето на Светиот Дух врз

Read Full Article

Денеска е Духовен Понеделник или света Троица – сторете го ова ако сакате да се заштитите од зло

  Денеска е Духовен Понеделник или света Троица – сторете го ова ако сакате да се заштитите од зло

Овој празник се смета за роденден на Христовата црква. Имено, пред вознесението Христос им порача на апостолите да останат во

Read Full Article
1 2 3 17

НОВО